Αφήγηση - Ιστόρηση: Τέχνη και Τεχνικές

Οδηγός Προγράμματος

'ΕΝΑΡΞΗ:
1 Οκτώβριος 2025
ΔΙΑΡΚΕΙΑ:
484 ώρες/(9 μήνες)
CREDIT:
17 μονάδες ects
ΤΙΜΗ
460.00

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ

Ιωάννης Μάνος
Καθηγητής Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών & Ανατολικών Σπουδών - Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Διεύθυνση

Διαδικτυακό με δύο (2) δια ζώσης συναντήσεις   View map

Tο Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας σε συνεργασία με το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών και τη «Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης» υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιώργου Ευγενικού, διοργανώνει εξ αποστάσεως Πρόγραμμα Επιμόρφωσης, με τίτλο «Αφήγηση – ιστόρηση: Τέχνη και τεχνικές » διάρκειας 484 ωρών το οποίο θα πραγματοποιηθεί εξ αποστάσεως με την μέθοδο της σύγχρονης και ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης καθώς και δια ζώσης συναντήσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

 

Καταληκτική Ημερομηνία Εγγραφών: 01.10.2025

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε επαγγελματίες και δημιουργούς που επιθυμούν να αξιοποιήσουν την τέχνη της αφήγησης στο πεδίο δράσης τους. Συγκεκριμένα, αφορά αφηγητές,ιστορητές, εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, παιδαγωγούς προσχολικής ηλικίας,βρεφονηπιοκόμους, ειδικοί στην πρώιμη παιδική ηλικία,θεραπευτές,επαγγελματίες της επικοινωνίας, κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους. Απευθύνεται επίσης σε ηθοποιούς, εμψυχωτές εκπαιδευτικών και δημιουργικών δράσεων,μουσικούς, συνθέτες, σκηνοθέτες, θεατρολόγους,συγγραφείς και δημιουργούς περιεχομένου που θέλουν να ενισχύσουν την εκφραστικότητα και τη σύνδεση με το κοινό. Συμμετοχή μπορούν να έχουν και βιβλιοθηκονόμοι,εμψυχωτές αναγνωστικών δράσεων, ξεναγοί, πολιτιστικοί διαμεσολαβητές, εμψυχωτές δημιουργικών δράσεων, καθώς και επαγγελματίες της επικοινωνίας, του marketing και της δημοσιογραφίας όπως διαφημιστές και marketers, δημοσιογράφους και podcasters. Το πρόγραμμα παρέχει εργαλεία για ζωντανή αφήγηση, ενίσχυση της φαντασίας, δημιουργία συναισθηματικών δεσμών και ανάπτυξη της δημιουργικής έκφρασης.

Το Πρόγραμμα είναι καθαρά πρακτικό, με ενεργή συμμετοχή των συμμετεχόντων/ουσών σε ασκήσεις, εφαρμογές και παρουσιάσεις. Δεν αποτελεί θεωρητικό σεμινάριο, αλλά ένα βιωματικό εργαστήριο, όπου η μάθηση προκύπτει μέσα από την πράξη.

Ωστόσο, περιλαμβάνει ένα εισαγωγικό θεωρητικό μέρος, το οποίο λειτουργεί ως βάση για την πρακτική εφαρμογή. Σε αυτό παρουσιάζονται θεμελιώδεις αρχές της αφήγησης, απαραίτητες για την αποτελεσματική αξιοποίηση των πρακτικών ασκήσεων.

Το πρόγραμμα έχει στόχο να παρέχει στους συμμετέχοντες/ουσες τα απαραίτητα εργαλεία και τεχνικές για να αναπτύξουν τη δύναμη της αφήγησης ως μέσο επικοινωνίας, έκφρασης και αλληλεπίδρασης. Μέσα από πρακτικές εφαρμογές, εξερευνάται πώς η αφήγηση μπορεί να γίνει πιο ζωντανή, εκφραστική και αποτελεσματική, ενισχύοντας τη δυναμική του προφορικού λόγου.

Οι συμμετέχοντες/ουσες θα:

  • Αποκτήσουν τα απαραίτητα εργαλεία και τεχνικές για να αναπτύξουν τη δύναμη της αφήγησης ως μέσο επικοινωνίας, έκφρασης και αλληλεπίδρασης. Μέσα από πρακτικές εφαρμογές, εξερευνάται πώς η αφήγηση μπορεί να γίνει πιο ζωντανή, εκφραστική και αποτελεσματική, ενισχύοντας τη δυναμική του προφορικού λόγου.
  • Πειραματιστούν με αφηγηματικούς τρόπους, να ανακαλύψουν τη σχέση της αφήγησης με την προφορική παράδοση και να τη χρησιμοποιήσουν ως εργαλείο προσαρμοσμένο στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του εκάστοτε περιβάλλοντος όπου δραστηριοποιούνται.

Η αφήγηση σήμερα ξεπερνά τα όρια της τέχνης· αποτελεί έναν ζωντανό διάλογο με την κοινωνία, ένα μέσο που συνδέει το παρελθόν με το παρόν και δημιουργεί προοπτικές για το μέλλον. Από την εκπαίδευση και την πολιτιστική διαμεσολάβηση έως την επικοινωνία και την κοινωνική δράση, η αφήγηση διαμορφώνει νοήματα, ενισχύει την κατανόηση και προσφέρει φωνή σε όσους/ες χρειάζονται να ακουστούν. Για όσους/ες ασχολούνται επαγγελματικά ή δημιουργικά με την αφήγηση, η συμμετοχή στο πρόγραμμα αποτελεί μια ευκαιρία να

Εξελίξουν τις δεξιότητές τους, να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή τους και να αξιοποιήσουν την αφήγηση ως εργαλείο που μπορεί να τους πάει ένα βήμα πιο μπροστά. Είτε πρόκειται για εκπαιδευτικούς, αφηγητές, καλλιτέχνες, επικοινωνιολόγους ή επαγγελματίες άλλων πεδίων, το πρόγραμμα τους προσφέρει τα μέσα για να κάνουν την αφήγηση πιο ουσιαστική, συναρπαστική και αποτελεσματική στον χώρο όπου δραστηριοποιούνται.

  • Γεώργιος Ευγενικός, Αφηγητής- Ιστορητής. Εκπαιδευτής στην Τέχνη και Τεχνική της Αφήγησης
  • Ανθή Θάνου, Αφηγήτρια – Ιστορήτρια, Παιδαγωγός Εκπαιδεύτρια στην Τέχνη και Τεχνική της Αφήγησης
  • Μάιρα Μηλολιδάκη, Κλασική τραγουδίστρια – Καθηγήτρια Φωνητικής και Αγωγής του Λόγου
  • Παρασκευάς Ποτηρόπουλος, Ερευνητής Α’ βαθμίδας, Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας, Ακαδημία Αθηνών
  • Επιστημονικά Υπεύθυνος,Ιωάννης Μάνος, Καθηγητής – Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να διαθέτουν 600 ώρες τεκμηριωμένης εμπειρίας μέσω:

 

  • Πιστοποιητικού εκπαίδευσης από δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα (π.χ. πανεπιστήμιο, σχολή αφηγηματικής τέχνης, δραματική σχολή, σχολές θεατρικού παιχνιδιού, προγράμματα κατάρτισης κ.λπ.). Οι συμμετέχοντες καλούνται να καταθέσουν το σχετικό πιστοποιητικό μαζί με ένα συνοπτικό βιογραφικό σημείωμα, το οποίο να περιλαμβάνει βασικές πληροφορίες για την εκπαίδευση, την επαγγελματική τους πορεία και τη σχέση τους με την αφήγηση.
  • Αποδεδειγμένης επαγγελματικής δραστηριότητας, όπου απαιτείται, σε παραστάσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, θεραπευτικές συνεδρίες ή επικοινωνιακές εφαρμογές, θεατρικές ή εκπαιδευτικές δράσεις που ενσωματώνουν αφήγηση.

 

Πιστοποίηση εμπειρίας για συμμετέχοντες χωρίς τυπική εκπαίδευση

Για όσους δεν διαθέτουν πιστοποίηση ωρών, αλλά έχουν τεκμηριωμένη επαγγελματική εμπειρία, η συμμετοχή μπορεί να βασιστεί στην υποβολή βιογραφικού, με δυνατότητα να ζητηθούν πρόσθετα αποδεικτικά. Η Διαδικασία τεκμηρίωσης εμπειρίας είναι:

 

Κατάθεση βιογραφικού
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν αναλυτικό βιογραφικό, όπου να περιγράφουν:

  • Τα έτη ενασχόλησης με την αφήγηση.
  • Σχετικές δεξιότητες και τεχνικές που χρησιμοποιούν. (Π.χ. σωματική έκφραση, θεατρική προσέγγιση, μουσική συνοδεία (όργανα ή φωνή), εμψύχωση αντικειμένων, χρήση κουκλών, πολυφωνική αφήγηση, αυτοσχεδιασμός ή συνδυασμός αφήγησης με χορό και κίνηση κλπ).
  • Τύπους δράσεων (παραστάσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, ηχογραφήσεις, αφηγηματικές εκδηλώσεις κλπ).
  • Λίστα έργων και δράσεων με ενδεικτικό υπολογισμό ωρών ενασχόλησης. Αναγωγή ωρών εμπειρίας. (Ο Υπολογισμός ωρών εμπειρίας, δεν αφορά μόνο τη διάρκεια της δράσης, αλλά και την προετοιμασία και τη μελέτη. Για παράδειγμα: Κάθε 1,5 ώρα οπτικοακουστικού περιεχομένου ή δια ζώσης παράστασης αντιστοιχεί σε 5 ώρες εμπειρίας. Ένα podcast 30 λεπτών μπορεί να αντιστοιχεί σε 2 ώρες εμπειρίας).

 

Πρόσθετα αποδεικτικά (εφόσον ζητηθούν)

Βεβαιώσεις συνεργασιών με πολιτιστικούς, εκπαιδευτικούς ή καλλιτεχνικούς φορείς.

Υλικό από δράσεις (αφίσες, προγράμματα, ηχογραφήσεις, podcasts).

TOP
elGreek
ΚΕΔΙΒΙΜ - Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.

Betboo giriş