Γραφή και ανάγνωση της Μπράιγ

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι συμμετέχοντες θα είναι σε θέση να γνωρίζουν τον κώδικα μπράιγ και να διδάξουν τον κώδικα στα άτομα με τύφλωση

Οδηγός Προγράμματος

'ΕΝΑΡΞΗ:
4 Δεκέμβριος 2023
ΔΙΑΡΚΕΙΑ:
70 ώρες
ID:
81279
ΤΙΜΗ
90.00

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ

Παπαδόπουλος Κωνσταντίνος
Καθηγητής, Τμήμα Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και ειδικούς διαφόρων επιστημονικών πεδίων που εργάζονται ή πρόκειται να εργαστούν σε γενικά σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε ειδικά σχολεία και σε ιδρύματα/κέντρα αποκατάστασης ατόμων με τύφλωση.

Για να διδάξει κάποιος εκπαιδευτικός την μπράιγ σε έναν μαθητή με οπτική αναπηρία, απαιτούνται γνώσεις και δεξιότητες για να μπορεί:α) να διαβάζει και να γράφειτηνμπράιγκαιβ) να διδάξει τηνμπράιγ σε μαθητές με οπτική αναπηρία.

Αυτός ο στόχος, είναι διαφορετικός από την απλή εκμάθησηγραφής και ανάγνωσης του κώδικα μπράιγ και δεν καλύπτεται από κάποιο άλλο πρόγραμμα στη χώρα αυτή τη στιγμή. Κύριος στόχος του προγράμματος αυτού, είναι η απόκτηση βασικών γνώσεων για τη διδασκαλία της μπράιγ σε μαθητές με οπτική αναπηρία.

Σκοπός του προγράμματος είναι να αποκτήσουν οι συμμετέχοντες σε αυτό, γνώσεις αναφορικά με την γραφή και ανάγνωση της μπράιγ, τις οποίες θα χρησιμοποιήσουν με επιτυχία στην εκπαίδευση και υποστήριξη των μαθητών με τύφλωση στα γενικά και ειδικά σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο, ΤΕΕ, ΣΜΕΑ, ΕΕΕΕΚ) και σε ιδρύματα/κέντρα αποκατάστασης ατόμων με τύφλωση.

Διευκρινίζεται ότι το πρόγραμμα ΔΕΝ παρέχει βεβαίωση πιστοποίησης γνώσης της Ελληνικής Γραφής Brailleσύμφωνα με όσα ορίζει η νομοθεσία(Υπουργική Απόφαση 61048/Ε2/2017 – ΦΕΚ 1239/Β/10-4-2017). Οι βεβαιώσεις πιστοποίησης επάρκειας της γραφής Braille χορηγούνται μόνο από α) το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ), β) το Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με κατεύθυνση εκπαίδευση ατόμων με ειδικές ανάγκες, με τις οποίες πιστοποιείται η επιτυχής παρακολούθηση του μαθήματος «Εργαστήριο Εκμάθησης της Braille», γ) από το Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με τις οποίες πιστοποιείται η επιτυχής παρακολούθηση του μαθήματος «Εργαστήριο γραφής και ανάγνωσης στον κώδικα Braille».

Στην πράξη το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται κυρίως σε όσες/ους έχουν ήδη την πιστοποίηση στη μπράιγ και επιθυμούν να αποκτήσουν γνώση σε ένα υψηλότερο επίπεδο, που αφορά κυρίως στη διδασκαλία της μπράιγ και σε θέματα αξιολόγησης.

Οι μαθησιακοί στόχοι του προγράμματος είναι:

  • Η απόκτηση βασικής γνώσηςγια τον κώδικα μπράιγ (ελληνικό και αγγλικό)
  • Η απόκτηση βασικών γνώσεων στο αντικείμενο της διδασκαλίας του κώδικα μπράιγ σε μαθητές με οπτική αναπηρία
  • Η απόκτηση βασικών γνώσεων στο πεδίο της αξιολόγησης της αναγνωστικής ικανότητας των μαθητών που διαβάζουν την μπράιγ
  • Η γνώση των μεθόδων παραγωγής εκπαιδευτικού υλικού σε μπράιγ μορφή
  • Ελληνικός και Αγγλικός Κώδικας Μπράιγ
  • Διδασκαλία των Μοντέλων Ανάγνωσης της Μπράιγ
  • Αξιολόγηση Τεχνικών Ανάγνωσης
  • Αξιολόγηση αναγνωστικής ικανότητας (ταχύτητας, ακρίβειας, κατανόησης)
  • Βελτίωση της Ταχύτητας Ανάγνωσης
  • Μελέτη περίπτωσης

Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια 70 ώρες οι οποίες κατανέμονται ως εξής:

4 ώρες σύγχρονη τηλεκπαίδευση

66 ώρες ασύγχρονης εκπαίδευσης, η οποία περιλαμβάνει τη μελέτη του εκπαιδευτικού υλικού, την επικοινωνία με το διδάσκοντα και την υλοποίηση μίας βιβλιογραφικής εργασίας, που θα ολοκληρωθεί σε συνεργασία με τον επιστημονικά υπεύθυνο του προγράμματος Καθ. Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο.

TOP
elGreek
Betboo giriş